Έκθεση φωτογραφίας «A long Saturday» του Γιάννη Ζινδριλή στο PPC!

Έκθεση φωτογραφίας «A long Saturday» του Γιάννη Ζινδριλή στο PPC!

Το Photometria Photography Center παρουσιάζει τη φωτογραφική σειρά “A long Saturday” του Γιάννη Ζινδριλή.

Το σχήμα “A Long Saturday” που διατυπώνει ο George Steiner δανείζεται από την Καινή Διαθήκη το σχήμα Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή. Δηλαδή, ο θάνατος του Χριστού την Παρασκευή όπου το σκοτάδι απλώνεται πάνω από την γη ενώ το καταπέτασμα του Ναού σκίζεται στα δύο. Ύστερα ακολουθεί η αβεβαιότητα του Σαββάτου όπου δεν συμβαίνει τίποτα, τίποτα δεν κινείται και τέλος, η Ανάσταση της Κυριακής.

Το αφηγηματικό σχήμα, μεταφορικά, λειτουργεί ως κοινωνικό σχόλιο για τη σημερινή εποχή. Στον ενδιάμεσο μεταβατικό χώρο που ο Steiner ονομάζει «Μακρύ Σάββατο» περιέχετε η γνώση της καταστροφής αλλά και η προσδοκία ως ένα υπόγειο ρεύμα ελπίδας. Σε αυτή τη συνθήκη, οι άνθρωποι επαναπροσδιορίζουν τις αξίες τους, χάνουν τις διαμορφωμένες ταυτότητές τους και αναζητούν νέες.
Η φωτογραφική σειρά “Α Long Saturday” αποτελείται κυρίως από σκηνοθετημένα πορτρέτα ατόμων σε εξωτερικούς χώρους καθώς και από φωτογραφίες τοπίου χωρίς ανθρώπινη παρουσία. Οι φωτογραφίες εμπνέονται από την ατμόσφαιρα που αποδίδει ο Steiner στο Μακρύ Σάββατο. Σε αυτές αποτυπώνονται άνθρωποι ακίνητοι και αμήχανοι σε διασταυρώσεις δρόμων, σε τοπία άγονα και σε αφιλόξενα περιβάλλοντα που τα σήματα οδικής κυκλοφορίας τονίζουν τις απαγορεύσεις και τη δυσκολία προσδιορισμού και αρμονίας τους με τον γύρω τόπο. Ο κάθε φωτογραφιζόμενος είναι ένας μετέωρος πλάνητας ο οποίος συγκροτείται μέσω της αναπαράστασης. Χωρίς να έχει διαμορφωμένη ταυτότητα είναι ένας «κρυμμένος» άνθρωπος που δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί.
Στη φωτογραφική σειρά “Α Long Saturday” απεικονίζονται άνθρωποι, σε διασταυρώσεις δρόμων, σε τοπία άγονα, σε αφιλόξενο περιβάλλον που τα οδικά σήματα τονίζουν τις απαγορεύσεις και την δυσκολία προσδιορισμού και αρμονίας με τον γύρω τους τόπο. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα πλαίσια της Thessaloniki Photobiennale 2023.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική παραχώρηση των έργων από το MoMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Εγκαίνια

15 Ιουνίου, 20:00

παρουσία του φωτογράφου

 

Διάρκεια

15 Ιουνίου – 19 Ιουλίου

 

Ώρες λειτουργίας

17:00-21:00, Πέμπτη έως Κυριακή

 

Είσοδος

Ελεύθερη

Ο Γιάννης Ζινδριλής γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1982. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Τοπογραφίας, του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Κατέχει τον μεταπτυχιακό τίτλο, “Φωτογραφία: Έρευνα και Μεθοδολογία” του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Έχει παρακολουθήσει τα σεμινάρια “Θέματα και Θεωρία Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας” και “Περί τοπίου: Εικόνες, Συναισθήματα, Πολιτική” στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Συμμετείχε με τη σειρά “Vague Landscapes” στο Athens Photo Festival το 2016, στο πλαίσιο της έκθεσης “Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι”. Το φωτογραφικό του έργο “Greek Homeless National Team” εκτέθηκε στο Helsinki Photo Festival 2023 και διακρίθηκε ως ένα από τα δέκα δημοφιλέστερα.Την ίδια χρονιά, η τελευταία του προσωπική δουλειά “A Long Saturday” παρουσιάστηκε στη Photobiennale Θεσσαλονίκης. Έργα του υπάρχουν στην μόνιμη συλλογή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Έχει συνεργαστεί με εφημερίδες και περιοδικά. Από τον Μάιο του 2020 παραδίδει μαθήματα φωτογραφίας στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως freelance φωτογράφος.

© Photometria International Photography Festival