"I have a dream" - Photometria Awards 2019

Θεματική: "I have a dream"
1-30.4.2019 Διαγωνισμός "I have a dream" 2019

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ/ Home Project - Tandem

Το HOME εστιάζει στην αναγκαστική μετανάστευση και στις ανταλλαγές πληθυσμών ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα και τεκμηριώνει την ανάμνηση αυτής της εμπειρίας μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση, τα αρχεία, την έρευνα και τις προφορικές ιστορίες. Στο έργο συμμετέχουν Έλληνες και Τούρκοι φωτογράφοι που έχουν κληθεί να αποδώσουν φωτογραφικά ή με όποια τέχνη του φακού επιθυμούν την έννοια HOME. Περισσότερες πληροφορίες για το HOME στο http://home.berta.me 


Το HOME είναι ένα από τα projects πολιτιστικών ανταλλαγών TANDEM Cultural Managers exchange ? Turkey με την Τουρκία για την περίοδο 2015-6. Το TANDEM Cultural Managers exchange είναι ένα πρόγραμμα ανταλλαγών που βοηθά πολιτιστικούς οργανισμούς στην οικοδόμηση μακροπρόθεσμων, διεθνών σχέσεων συνεργασίας. Η Φωτεινή Παπαχατζή από την Έντευξις - Photometria Festival, επιλέχθηκε ως πολιτιστικός διαχειριστής για να συμμετέχει στο TANDEM Turkey σε συνεργασία με την Nazl? Deniz O?uz που εκπροσωπεί τον εταίρο οργανισμό Ka Atelier με έδρα την Άγκυρα: το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία μακροχρόνιων σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των πολιτιστικών οργανισμών από την Τουρκία και τις χώρες της ΕΕ. Στοχεύει στην εμπλοκή των συμμετεχόντων σε μια έντονη διεθνή διαδικασία συνεργασίας, η οποία περιλαμβάνει την υλοποίηση ενός κοινού διεπιστημονικού προγράμματος, που συνδέεται με την πολιτισμική τους εμπειρία. Το «TANDEM - Ανταλλαγή πολιτιστικών διαχειριστών Τουρκία - Ευρωπαϊκή Ένωση» είναι μια πρωτοβουλία του European Cultural Foundation (Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Ιδρύματος) με έδρα το Άμστερνταμ, του MitOst (Βερολίνο), και του Anadolu K?lt?r (Κωνσταντινούπολη), και υποστηρίζεται από Stiftung Mercator (Έσσεν).

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στον σύνδεσμο:
http://tandemexchange.eu 
Για τον οργανισμό Ka Atelier
http://www.kaatolye.net 

 

 

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας, Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, Home Project, Tandem

1-34Δημήτρης Ραπακούσης

Ο Δημήτρης Ραπακούσης γεννήθηκε το 1981 και ζει στην Αθήνα, Ελλάδα. Αποφοίτησε από την σχολή "Focus" καλλιτεχνικής φωτογραφίας, βίντεο & νέες τεχνολογίες το 2010.
Είναι freelance φωτογράφος και συνεργάζεται με τα διεθνή πρακτορεία AP (Associated Press), AFP (Agence France-Presse) και με τα ελληνικά περιοδικά «Έψιλον» και «unfollow".

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
2009: "Traces" ΕΜΣΤ (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης)
ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
2015: Depression Era - Acharnon street - 5th Thessaloniki Biennale of Contemporary Art.
2015: Depression Era - Acharnon street - Μουσείο Μπενάκη , Αθήνα.
2014: Depression Era - Acharnon street - Le mois de la Photo ,Παρίσι.
2014: Depression Era - Acharnon street - Fotohonap, Βουδαπέστη.
2014: Depression Era - Acharnon street - BOZAR, the Palais des Beaux-Arts & Atelier Bouwmeester, Βρυξέλες.
2013: "Outsider" Booze coperativa, Αθήνα.
2012: "Inflow" National museum of modern art, Αθήνα.
2011: "Nowhere" Bacaro, Αθήνα.
2010: "Traces" Light of spirit, Αθήνα.
2010: "City stories" Booze coperativa, Αθήνα.

 

Korhan Karaoysal

Σπούδασε οικονομικά και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στις εικαστικές τέχνες.
Δουλεύει και ζει στην Κωνσταντινούπολη ως επαγγελματίας φωτογράφος.

Ατομικές εκθέσεις
2012 , deus ex machina, in amerikan hospital art gallery 'operation room'
Ομαδικές εκθέσεις
2015, multiple choice, daire gallery, Κωνσταντινούπολη
2013, close quarters, istanbul modern photography gallery
2010, neighbourhood, istanbul capital of culture portable art project
2008, turkish realities, photography forum frankfurt, Germany
2008, narratives from the private, malmο museum, Sweden 

www.korhankaraoysal.com   

 

Λίλα Ζώτου 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα χωριό κοντά στα Γιάννενα. Ξεκίνησα σπουδές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στη Σχολή Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης. Στη σχολή, ήρθα σε επαφή πρώτη φορά με τη φωτογραφία.
Συνέχισα τις σπουδές μου στην Ολλανδία στη Σχολή Καλων Τεχνών της Ουτρέχτης απ΄ όπου κι αποφοίτησα με μεταπτυχιακό τίτλο στις Καλές Τέχνες. Στη σχολή, άρχισα να χρησιμοποιώ τη φωτογραφία ως το κυρίως μέσο της καλλιτεχνικής μου έκφρασης.

Έμεινα στην Ολλανδία για οχτώ χρόνια. Η επαγγελματική μου εμπειρία μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει πρακτική σε καλλιτεχνικούς οργανισμούς και χώρους τέχνης όπως το Casco: γραφείο Τέχνης και Σχεδίου, Εxpodium: καλλιτεχνική πλατφόρμα για νέους καλλιτέχνες και Ηet Gebouw: πολιτιστικός χώρος και γκαλερί. Εκεί συμμετείχα σε συλλογικά καλλιτεχνικά πρότζεκτ ως καλλιτέχνης αλλά και ως βοηθός στην διοργάνωση και παραγωγή εκθέσεων.

Το 2010 έμεινα για τρεις μήνες στην Κίνα προσκεκλημένη από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και το τμήμα ανθρωπιστικών σπουδών, ως καλλιτέχνης σε έρευνα (artist in residence). Εκεί χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία δρόμου ξεκίνησα μια οπτική καταγραφή της σύγχρονης καθημερινότητας σε πόλεις της βορειοανατολικής και νότιας Κίνας.

Έχω συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ολλανδία, Νορβηγία, Ελλάδα, Αλβανία, Πολωνία, Κίνα, Λονδίνο και Νέα Υόρκη, ενώ έχω κάνει δυο ατομικές εκθέσεις στην Ολλανδία με τη δουλειά μου από την Κίνα, στο Κέντρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουτρέχτης και στο Μουσικό Μέγαρο Rasa, επίσης στην Ουτρέχτη

Αυτό τον καιρό ζω και εργάζομαι ως ανεξάρτητος καλλιτέχνης φωτογράφος στο Όσλο, ενώ συνεργάζομαι με τη Γκαλερί DegreeArt στο Λονδίνο.

www.lilazotou.com 

 

Neslihan Koyuncu

Η Neslihan Koyuncu ζει και εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία. Εξασκεί την τέχνη σε μια ποικιλία μέσων, όπως η εγκατάσταση, γλυπτική, ζωγραφική, performance και η φωτογραφία. Ενδιαφέρεται κυρίως για την αφήγηση του έργου της και έχει την τάση να χρησιμοποιεί διαφορετικά μέσα μαζί σε μια εγκατάσταση για να ενισχύσει την ατμόσφαιρα της ιστορίας. Τα προηγούμενα έργα της αποτελούνται από μια ψυχολογική αξία των οικιακών αντικειμένων με το σπίτι και τους κατοίκους του. Τα πιο πρόσφατα έργα της αναφέρονται περισσότερο στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού και στη διαλεκτική ανάμεσα στη φύση και τον άνθρωπο. Προσπαθεί να προσελκύσει ένα ευρύτερο κοινό με τα έργα της, ακόμη και όταν αναφέρονται σε ένα προσωπικό θέμα.
Έχει παρουσιάσει τα έργα της, τόσο σε ατομικές όσο και σε ομαδικές εκθέσεις στην Κωνσταντινούπολη. Τα τελευταία φωτογραφικά έργα της εκτίθενται στο Istanbul Modern Museum.
Εκτός από προσωπικά έργα της, συνεργάζεται με διάφορους καλλιτέχνες σε μια Κολεκτίβα η οποία ονομάζεται UZ καθώς και με ερμηνευτές στο Dadans.
Εργάστηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής στην Κωνσταντινούπολη και το Λονδίνο πριν από την καλλιτεχνική της καριέρα. Είναι επίσης συνιδρυτής της Dugme Film.

www.neslihankoyuncu.com

 

Εύα Βουτσάκη

Η Εύα Βουτσάκη γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Τούρκικα στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου Αίμου και στο ΤΟΜΕR του Πανεπιστημίου της Άγκυρας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους φωτογράφους Anders Petersen, Antoine D'Agata, Carl de Keyzer, David Hurn, και Mark Power. Το 2008 πήρε την υποτροφία του ΙΚΥ για μεταπτυχιακές/διδακτορικές σπουδές στη φωτογραφία και από τότε ζει στην Αγγλία. Παράλληλα σπούδασε Cinematography στα Ealing Studios, Θεραπεία Μέσω Τέχνης στο BAAT του Λονδίνου και PGCE στην εκπαίδευση ενηλίκων. Το 2014 ήταν φιναλίστ για το βραβείο Kassel Photobook Dummy Awards. Ασχολείται με την έννοια της προσωπικής φωτογραφίας, τους μύθους και τις αναμνήσεις, τα όνειρα και τις αφηγήσεις. Φωτογραφίες και βιβλία της έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα, Αγγλία, Ιρλανδία, Γαλλία, Ολλανδία, Βραζιλία, Γερμανία, Αυστραλία, Κορέα, Λετονία, Τουρκία, Ιταλία και το έργο της έχει αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία. 

http://www.evavoutsaki.com 

 

Selen Tugrul

Μετά την αποφοίτηση της από το τμήμα πολεοδομίας στο Middle East Technical University, έχει παρακολουθήσει τα μεταπτυχιακά προγράμματα Πολιτική Αστικού Σχεδιασμού και Κοινωνιολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο.
Στο ανώτερο έτος του πρώτου πτυχίου της, είχε αρχίσει να εργάζεται ως βοηθός στην Ka Atelier και εξακολουθεί να δραστηριοποιείται ως δασκάλα εργαστήριων. Επίσης δίνει διαλέξεις φωτογραφίας και πραγματοποιεί εργαστήρια στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας.
Τα έργα της έχουν εκτεθεί σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Άγκυρα.

 

Φωτεινή Παπαχατζή

Η Φωτεινή Παπαχατζή γεννήθηκε στην Αθήνα. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (MA) στο Arts Management στο City University of London (2001) και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Σπούδασε computer graphics, φωτογραφία, video editing και documentary filmmaking, σχέδιο μόδας. Έχει συμμετάσχει σε workshops με τον Michael Ackermann και τον Ed Kashi. Yπήρξε μέλος του Φωτογραφικού Κύκλου. Έχει εργαστεί ως promoter της Cristina Villalonga και του Steve Wynn σε συναυλίες τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει εργαστεί ως video filmmaker και press officer για την εταιρεία Kinetika στο Λονδίνο. Από το 2007 είναι συντονίστρια της Culturepolis στην Ήπειρο. Από το 2008 διδάσκει το μάθημα της καλλιτεχνικής φωτογραφίας και Ιστορίας της Τέχνης στα ΝΕΛΕ Πρέβεζας, Λευκάδας και Φιλιππιάδας. Από το 2014 διδάσκει καλλιτεχνική φωτογραφία στην ομάδα ΚΑ.ΔΡΩ Φιλιππιάδας. Από το 2013 είναι υπεύθυνη για τα ευρωπαϊκά και εκπαιδευτικά προγράμματα στην Έντευξις / Photometria Festival. Έχει διοργανώσει και έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα, την Κούβα, την Αγγλία, την Ρωσία, την Κροατία ,την Γερμανία και τις ΗΠΑ. Έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, στα Γιάννενα και στην Πρέβεζα. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Καστροσυκιά της Πρέβεζας. Πρόσφατες συμμετοχές περιλαμβάνουν:

  • 2015 - "Of Human Bondage" Anya and Andrew Shiva Gallery, John Jay College, 524 West 59th St., L2.73.14, New York, NY 10019, Επιμέλεια : Thalia Vrahopoulos

  • 2014 - Νοέμβριος Ομαδική έκθεση  Η αόρατη δομή, Πολιτιστικό κέντρο Ρομάντσο, Επιμέλεια: Αποστόλης Αρτινός

  • 2014 - Αύγουστος-Σεπτέμβριος Έρευνα και Δημιουργία καλλιτεχνικού έργου για το project LhiLna- http://www.lhilna.eu/

  • 2013 - Ομαδική έκθεση "Casa Amalia" Salon De Vortex, Aθήνα, Επιμέλεια: Αποστόλης Αρτινός

  • 2013 - Ομαδική έκθεση 'The transparency of sex' by the symptom projects, Άμφισσα http://www.thesymptomprojects.gr/

  • 2013 - Ομαδική έκθεση 4daysstand Queer Festival, Θέατρο Εμπρός, Αθήνα http://www.embros.gr/home/

  • 2012 - PhotoBiennale Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης , «Πέρα από τα όρια του βλέμματος», Caroline May,  Φωτεινή Παπαχατζή, και Μαρία Πασχαλίδου, 11 Μαΐου - 17 Ιουνίου 2012, Αποθήκη Β1, στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

  • 2011 - 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης στην Μόσχα, Special Projects INTRIOR-ITY, Επιμελητές: Lana Zaytseva (Russia), Dmitry (Dima) Strakovsky  (USA).

  • 2011 - Έκθεση φωτογραφίας και βίντεο "Trafficking" στο πλαίσιο των εκδηλώσεών του «Πεδίου Δράσης Κόδρα 2011» του εικαστικού τμήματος Παρά Θιν? Αλός, του πολιτιστικού φεστιβάλ του Δήμου Καλαμαριάς, Γυάλινο Περίπτερο, Παραλία Θεσσαλονίκης.

www.photinipapahatzi.com