• Αγγλικα
  • Ελληνικα
Photocitizens

Το Photocitizens ιδρύθηκε το 2015. Στόχος του είναι να συνδέσει φοιτητές προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών σε όλο τον κόσμο με διεθνή φεστιβάλ φωτογραφίας, γκαλερί και οργανώσεις τέχνης. Για το εναρκτήριό του έργο συγκέντρωσε εταίρους από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ισπανία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο για να ερευνήσει, να συνεργαστεί και να παρουσιάσει μελλοντικά ταλέντα.

www.photocitizens.com

 

2016/17

ΤΟ ΘΕΜΑ – ΕΘΝΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ

“Όπου κι αν πάμε, στο πρόσωπό μας φέρουμε τον τόπο μας. Ό, τι κάνουμε, στις σόλες των παπουτσιών μας, στο ηχόχρωμα της φωνής μας, στην υφή του δέρματος μας, στο βάθος των ματιών μας, φέρουμε τη χώρα μας. Ο αέρας μας κυνηγά, καταθέτοντας στα χείλη μας το άρωμα του σπιτιού, τις αναλαμπές της μνήμης μας, τα τραγούδια της καταγωγής μας ».

Tahar Ben Jelloun 1994, Από τον πρόλογο στο βιβλίο του Owen Logam ‘Bloodlines – Vite allo Specchio’.

 

Τα έθνη ήταν η χειρότερη εφεύρεση της ανθρώπινης ιστορίας“, Toni Negri, Documenta 14

Στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο στον οποίο ζούμε, το άτομο μπορεί να έχει μια πληθώρα ταυτοτήτων ανάλογα με την κατάστασή του. Παρόλο που η παγκοσμιοποίηση ανοίγει χωρικά σύνορα είτε με την εθελοντική είτε με την αναγκαστική μετανάστευση, υπάρχουν πολλές αντιφάσεις. Η ταυτότητά μας μπορεί να προέρχεται μια από τη χώρα που αφήσαμε πίσω ή τη χώρα στην οποία κατοικούμε, τη χώρα μιας προηγούμενης γενιάς της οικογένειάς μας ή από μια ήπειρο όπως η Ευρώπη ή η Αφρική. Η αναγνώριση (ή όχι) μιας συγκεκριμένης κρατικής ή εθνικής ομάδας ατόμων μπορεί να αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα της προσωπικότητας του ατόμου.

Το έργο ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ επιδιώκει να διερευνήσει τις ετικέτες που καθορίζουν την ιδέα της εθνικής ταυτότητας: πώς οι άνθρωποι περιγράφουν τον εαυτό τους και τα σημάδια και τα σύμβολα που χρησιμοποιούν ως ομάδες ή ως άτομα για να απεικονίσουν αυτή την ταυτότητα.

Ο γενικός στόχος του έργου ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ είναι να προκαλέσει τον θεατή να σκεφτεί πώς διαμορφώνουμε την εθνική ταυτότητα. Οι επιλεγμένες εικόνες πρέπει να επικοινωνούν στον θεατή την εθνική ταυτότητα και τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται από ενέργειες, σημάδια, σύμβολα και το περιβάλλον.

 

Paul O’Leary – Ιδρυτής / Διευθυντής

 

Συνεργάτες:

Leicester College School of Photography, Λέστερ, ΗΒ

PH21 Gallery, Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Gobelins, l’ecole de l’image. Departement Photo, Παρίσι, Γαλλία

Photometria International Photography Festival, Ιωάννινα, Ελλάδα

Officine Fotografiche, Ρώμη, Ιταλία

Mimar Sinan Fine Arts University, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Facultad de Bellas Artes de Murcia, Área de Escultura, Μούρθια, Ισπανία

Les Boutographies Recontres Photographiques de Montpellier, Μονπελιέ, Γαλλία