• Αγγλικα
  • Ελληνικα
Photometria Photography Center

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Οι γυναίκες στη φωτογραφία»

Παρουσίαση των Εύα Ζιώβα & Βίκυ Ζωγάκη

Παρουσίαση:

Τετάρτη 31 Μαΐου στις 21:00

Είσοδος:

Δωρεάν

Διεύθυνση:

21ης Φεβρουαρίου 184, Ιωάννινα


 

«Οι γυναίκες στη φωτογραφία»

 

Οι γυναίκες αντιμετώπιζαν παραδοσιακά πιο μεγάλη δυσκολία να εισέλθουν στο επάγγελμα της φωτογραφίας απ’ ότι οι άνδρες. Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις που εξέχουσες γυναίκες φωτογράφοι έχουν σπάσει το στερεότυπο και έχουν αποκτήσει διεθνή φήμη. Αυτές οι γυναίκες όχι μόνο κατέρριψαν τους περιορισμούς στη φωτογραφία, αλλά χρησιμοποίησαν επίσης τη δουλειά τους για να κάνουν ισχυρά κοινωνικά σχόλια και να απαθανατίσουν τον κόσμο με τρόπους που προηγουμένως περνούσαν απαρατήρητοι. Άσκησαν έντονη επίδραση στην εξέλιξη της φωτογραφίας και άφησαν πίσω τους ένα σπουδαίο φωτογραφικό έργο.

Έκθεση φωτογραφίας “STILL HUMAN”

του Μιχάλη Πατσούρα

Το Photometria Photography Center – PPC στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Athens Photo World παρουσιάζει την έκθεση “STILL HUMAN” του φωτογράφου Μιχάλη Πατσούρα, νικητή του βραβείου APW 2022!

 

Εγκαίνια:

Σάββατο 6 Μαΐου στις 20:00

Διάρκεια έκθεσης:

6 Μαΐου – 4 Ιουνίου 2023

Είσοδος:

Δωρεάν

Ωράριο λειτουργίας:

Πέμπτη – Κυριακή: 17:00 – 21:00


 

“Still human”

 

Τον Στάθη και τη Σύλβια τους γνώρισα τυχαία, μέσω ενός κοινού φίλου, που θεώρησε ότι η ζωή και το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνταν θα είχε για μένα φωτογραφικό ενδιαφέρον. Και πράγματι, ο καμβάς της ζωής τους, αν και κατεστραμμένος, έβγαλε υφές εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, όπως και οι ίδιοι ως προσωπικότητες. Στους ανθρώπους αυτούς είδα ένα ζευγάρι που, όπως και πολλά άλλα ζευγάρια γύρω μας, μετά από χρόνια κοινής πορείας, παραμένουν σύντροφοι ο ένας για τον άλλον, συνοδοιπόροι που… μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε. Εκείνη, μια γυναίκα ερωτευμένη, γεμάτη ευαισθησίες, που της αρέσει να γράφει, να ακούει μουσική και να τον φροντίζει. Εκείνος, το αρσενικό, ο «κυνηγός», που (με τον δικό του τρόπο) θα φροντίσει τα προς το ζην, επιδιώκοντας να παραμείνει για πάντα ο ήρωάς της. Άνθρωπος δοτικός, που, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, δεν έχει πρόβλημα να μοιραστεί μαζί σου ό,τι έχει, έτσι… για να σ’ ευχαριστήσει. Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε σε διάστημα περίπου δυο ετών, την περίοδο της καραντίνας. Σε κάποια φάση το σπίτι τους κάηκε, με αποτέλεσμα για ένα μικρό διάστημα να ζουν ανάμεσα σε αποκαΐδια, από τα οποία τα μόνα πράγματα που σώθηκαν ήταν το κάδρο με το πορτραίτο της μητέρας του Στάθη, τα άλμπουμ με τις αναμνηστικές φωτογραφίες τους και ένας ασημένιος σταυρός, ενθύμιο από την περίοδο που ο Στάθης εργαζόταν ως αργυροχρυσοχόος. Η φωτογραφική ιστορία τελειώνει τη στιγμή που το ζευγάρι, μέσω ενός φίλου τους, βρίσκει κατάλυμα σε ένα τροχόσπιτο σε παραλιακή περιοχή της Αθήνας. Μπορεί στην κοινωνία που ζούμε ό,τι ενοχλεί να γίνεται αόρατο, ωστόσο άνθρωποι σαν κι αυτούς συνεχίζουν να υπάρχουν δίπλα μας, να δίνουν τον δικό τους αγώνα για επιβίωση και να παραμένουν άνθρωποι. Και έτσι θα πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε, αποφεύγοντας περιττούς μελοδραματισμούς και βαρύγδουπα συμπεράσματα.

 

Ο Μιχάλης Πατσούρας είναι επαγγελματίας φωτογράφος με έδρα την Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία στις σχολές Focus (φωτογραφία & video art) 1990-93 και στην ελληνική ακαδημία Leica 1997-2000. Εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος (1990-2000). Το 2000 παραιτήθηκε για να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη φωτογραφία.

Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας με εκδοτικές ομάδες και διαφημιστικές εταιρείες. Από το 2013 έχει επικεντρωθεί σε μακροπρόθεσμα ανθρωποκεντρικά θέματα, εστιάζοντας σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Ο τρόπος που του αρέσει να φωτογραφίζει είναι ο βιωματικός. Εργάστηκε ως καθηγητής φωτογραφίας στην Ελληνική Ακαδημία Leica (1997-2021). Είναι μέλος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος και μέλος του εποπτικού συμβουλίου του ΦΟΙΒΟΥ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των φωτογράφων).

To 2022 του απονεμήθηκε το 1ο Βραβείο στον διαγωνισμό APW (Athens Photo World) του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

 

Ατομικές Εκθέσεις

2022: Φεστιβάλ Photometria

2022: Greece Tyrvee Gallery


 

Instagram: michalis_patsouras

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Στο χώρο του PPC λειτουργεί το πωλητήριο του Photometria Festival (Photobookstore.gr), μέσα από το οποίο έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε φωτογραφικά βιβλία και προϊόντα του φεστιβάλ, καθώς επίσης και να δηλώσετε την συμμετοχή σας σε σεμινάρια, διαγωνισμούς και ομιλίες.

Στο PPC διεξάγονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς σεμινάρια για όλες τις ηλικίες, αλλά μπορείτε να διοργανώσετε κι εσείς τις δικές σας δράσεις – σεμινάρια, προβολές, παρουσιάσεις – στο χώρο μας. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.

Το PPC διοργανώνει εκθέσεις φωτογραφίας, βίντεο και ψηφιακών μέσων. Αν κι εσείς επιθυμείτε να παρουσιάσετε την δική σας έκθεση, επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε πως.

Η φωτογραφική βιβλιοθήκη του Photometria Festival θα είναι πλέον διαθέσιμη στο κοινό μέσα από το PPC. Δεκάδες εκδόσεις που έχουν κατά καιρούς δωρίσει στο φεστιβάλ οι συμμετέχοντες φωτογράφοι, θα είναι διαθέσιμες, έπειτα από ραντεβού, για όλους! Ελπίζουμε αυτή η βιβλιοθήκη να μεγαλώσει και να εμπλουτιστεί με ακόμη περισσότερα βιβλία και λευκώματα, ενώ με χαρά το φεστιβάλ θα δέχεται και εκδόσεις από όποιον ενδιαφέρεται να εμπλουτίσει αυτή την κοινωνική φωτογραφική βιβλιοθήκη.

Το PPC διαθέτει σκοτεινό θάλαμο τον οποίο οποιοσδήποτε θέλει, μπορεί να χρησιμοποιήσει τόσο για τις δικές του δημιουργίες όσο και για να παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν την αναλογική φωτογραφία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

Ανοιχτά

Πέμπτη – Κυριακή: 17:00 – 21:00

 

Κλειστά

1 και 6 Ιανουαρίου, 17 Ιανουαρίου, 21 Φεβρουαρίου, Καθαρή Δευτέρα, 25 Μαρτίου, Μεγάλη Παρασκευή μέχρι Δευτέρα του Πάσχα, 1 Μαΐου, Αγίου Πνεύματος, 19 Ιουλίου – 18 Αυγούστου καλοκαιρινή παύση, 28 Οκτωβρίου, 25 – 26 Δεκεμβρίου

Το PPC είναι ένας χώρος ο οποίος δημιουργήθηκε από το Photometria International Photography Festival με στόχο την μάθηση, τη δημιουργία και την επικοινωνία των τεχνών της εικόνας και του οπτικού πολιτισμού. Εάν θέλετε να γίνετε κι εσείς αρωγός στην προσπάθειά μας, αλλά και να επωφεληθείτε από τις προσφορές των μελών μας, κάντε την συνδρομή σας σήμερα κιόλας!

Η είσοδος στο PPC είναι δωρέαν για το κοινό κατά τις ώρες λειτουργίας του. Για ομαδικές επισκέψεις (τουλάχιστον 10 ατόμων) και ξεναγήσεις εκτός ωραρίου το αντίτιμο είναι 1 ευρώ κατ’ άτομο και θα πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης.

Με τις γραμμές λεωφορείου:

02 (ΕΛΕΟΥΣΑ – ΚΑΤΣΙΚΑ),

03 (ΧΑΡ.-ΜΟΥΖ.-ΚΟΥΤΣ.-ΗΛΙΟΚ.-ΛΟΓΓ.-ΔΡΟΣ.), 

05 (ΜΠΙΖΑΝΙ – ΜΠΑΦΡΑ – ΚΑΙΣΑΡΕΙΑ),

06 (ΚΟΝΤΣΙΚΑ – ΠΕΔΙΝΗ – ΑΜΠΕΛΙΑ),

07 (ΠΕΡΑΜΑ – ΑΝΑΤΟΛΗ),

10 (ΓΕΝ.ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΑΝΑΤΟΛΗ – Τ.Ε.Ι.),

12 (ΜΑΡΜΑΡΑ – ΣΤΑΥΡΑΚΙ),

13 (ΛΑΨΙΣΤΑ – ΡΟΔΟΤΟΠΙ)

15 (ΕΛΛΗΝΙΚΟ)

16 (ΠΕΡΑΜΑ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ)

17 (ΝΕΑ ΖΩΗ – Τ.Ε.Ι. – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ)

IKEA

 

Στάσεις λεωφορείου από κέντρο (από αφετηρία): ΤΡΙΑΝΑ, ΣΤΑΜΑΤΑΚΙ  

Στάσεις λεωφορείου προς κέντρο (από τερματισμό): ΣΤΑΜΑΤΑΚΙ, ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ


 

  • Απόσταση από αεροδρόμιο: 6 χιλιόμετρα
  • Απόσταση από Υπεραστικό Σταθμό ΚΤΕΛ: 3,7 χιλιομετρα
  • Υπάρχει πρόσβαση για αμαξίδια και παιδικά καρότσια
  • Ο χώρος δεν διαθέτει χώρο στάθμευσης
Διεύθυνση: 21ης Φεβρουαρίου 184, Ιωάννινα 452 21
Τηλ.: +30 26513 06361

ΑΡΧΕΙΟ

MAUVE

Βιβλιοπαρουσίαση &

Εγκαίνια της Έκθεσης

του Δημήτρη Μυτά

MAUVE

Βιβλιοπαρουσίαση &

Εγκαίνια της Έκθεσης

του Δημήτρη Μυτά

“Το σύγχρονο

φωτορεπορτάζ”

Ομιλία

και παρουσίαση

του Θανάση

Σταυράκη

“profil réalité”

του

Κωνσταντίνου

Τερζόπουλου

Προβολή των ταινιών

μικρού μήκους

του Διεθνούς

Φεστιβάλ Δράμας

Προβολή ντοκιμαντέρ

«Ημερολόγια Αποστολής»

&

Ενημερωτική συνάντηση

για ευκαιρίες εργασίας

σε διεθνείς αποστολές

από τους Γιατρούς

Χωρίς Σύνορα

Προβολή Ντοκιμαντέρ

“Εγωιστές”

σε συνεργασία με

τους Γιατρούς

Χωρίς Σύνορα

Έκθεση:

“Μαρτυρίες – Βλέμματα”

1971 – 2021:

Γιατροί Χωρίς Σύνορα και

Magnum Photos,

50 χρόνια στο πεδίο