Εγκαίνια έκθεσης “Μεταπορτρέτα: Σπουδή στο ανθρώπινο πρόσωπο”, του Παναγιώτη Παπαδημητρόπουλου, στο PPC!

Εγκαίνια έκθεσης “Μεταπορτρέτα: Σπουδή στο ανθρώπινο πρόσωπο”, του Παναγιώτη Παπαδημητρόπουλου, στο PPC!

Το Photometria Photography Center παρουσιάζει την έκθεση “Μεταπορτρέτα: Σπουδή στο ανθρώπινο πρόσωπο” του εικαστικού και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Παναγιώτη Παπαδημητρόπουλου.

 

Εγκαίνια:

1 Σεπτεμβρίου, στις 20:00

 

Διάρκεια:

1 – 17 Σεπτεμβρίου 2023

 

Είσοδος:

Δωρεάν

 

Ωράριο λειτουργίας:

Πέμπτη έως Κυριακή 17:00 – 21:00

 

H ενότητα «Μεταπορτρέτα» απαρτίζεται από πορτρέτα φοιτητών του εργαστηρίου φωτογραφίας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τα οποία καθώς εκτυπώνονται αλλάζουν μορφή. Στο τελικό αποτέλεσμα αποτυπώνεται όχι μόνο το απεικονιζόμενο πρόσωπο, αλλά και ένα μέρος των διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα στον σκοτεινό θάλαμο.
Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι, τελικά, στα «Μεταπορτρέτα» δεν είναι το πορτρέτο το κύριο θέμα, αλλά η διαδικασία εκτύπωσης. Στην πραγματικότητα το ένα αναδεικνύει το άλλο. Μέσα από την αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στο πρόσωπο και τη διαδικασία εκτύπωσης υποδηλώνεται πιο έντονα η σημασία του προσώπου, καθώς το μάτι του θεατή δεν προσπερνά την εικόνα, αλλά εστιάζει επίμονα πάνω της προκειμένου να κατανοήσει αυτό που έχει μεσολαβήσει ανάμεσα στη λήψη και το τελικό αποτέλεσμα. Μπορούμε λοιπόν να πούμε πως τα «Μεταπορτρέτα» αντιπροσωπεύουν, εν τέλει, μία σπουδή στο ανθρώπινο πρόσωπο. Μελετώντας διεξοδικά ένα μεταπορτρέτο, εισερχόμαστε βαθύτερα στην ουσία της έκφρασης, στο μυστήριο του βλέμματος του απεικονιζόμενου, στην ιερότητα του προσώπου. Κάθε πρόσωπο είναι μοναδικό· απεικονίζει την ανθρωπινότητα του ανθρώπου. Πίσω από κάθε πρόσωπο φανταζόμαστε τη ζωή του, το παρελθόν αλλά και το μέλλον του, τη μοναδικότητα της ύπαρξης.

© Photometria International Photography Festival