Justine Tjallinks

Justine Tjallinks

Justine Tjallinks_Selfportrait_BW

Justine Tjallinks (Ολλανδία, 1984)

Το ασυνήθιστο είναι συχνά αγνοημένο ή απορριπτέο από το κοινό. Η δουλειά της Justine Tjallinks δίνει έκφραση στην εκδοχή της διαφορετικότητας ως κάτι που θα πρέπει να είναι αποδεκτό και να ενθαρρύνεται. Στόχος της είναι να αιχμαλωτίσει τη μοναδικότητα των ατόμων και την ποικιλομορφία της ανθρώπινης ομορφιάς.

Καθώς έχει εμπνευστεί από διάφορους μείζονες ζωγράφους, από τη Χρυσή Εποχή έως τους ζωγράφους του Μαγικού Ρεαλισμού του 20ού αιώνα, τα έργα της περιλαμβάνουν σιωπηλά χρώματα, λεπτομερείς επιφάνειες και ισορροπημένες συνθέσεις. Η μόδα συχνά χρησιμοποιείται ως επιπρόσθετες έννοιες έκφρασης. Αυτές οι έννοιες συνδιαλέγονται με την κανονιστική ιδέα της ομορφιάς, με σκοπό να ενθαρρύνουν τον θεατή να προσεγγίσει τη μοναδικότητα του εικονιζόμενου ατόμου περισσότερο απ’ ότι ίσως κάνει στην πραγματική ζωή.

Παρόλο που η  δουλειά της Tjallinks  αναπαριστά διαφορετικά μοντέλα είναι συνάμα αυτοπροσωπογραφίες. Αντανακλούν τον τρόπο με τον οποίο η ίδια διαχειρίζεται τα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή της. Η πιο απτή πλευρά της καλλιτέχνιδας υποβόσκει στο χαρακτηριστικό βλέμμα, το οποίο συχνά αποπνέει μια αίσθηση μελαγχολίας. Αυτή η συναισθηματική κατάσταση εξαρχής  ενδιέφερε την  Tjallinks. Στην ιστορία της τέχνης, το βλέμμα υπήρξε ανέκαθεν ως ένα εκ των πιο σημαντικών εννοιών για την ανάπτυξη της σχέσης ανάμεσα στο καλλιτεχνικό δηιούργημα και στον θεατή και συνεπώς ανάμεσα στον καλλιτέχνη και στον θεατή. Όπως ακριβώς σε κάποιους παλιούς μείζονες πίνακες, τα άτομα συχνά  απεικονίζονται και από την Tjallinks να κοιτάζουν τον θεατή, ανεξάρτητα από το σημείο που στέκεται. Παρόλο που η δουλειά της μοιράζεται αυτή την ιδιότητα με μείζονα έργα του παρελθόντος, ο σκοπός της είναι να παραμένει πάντα μέσα στο σύγχρονο “zeitgeist” ( επίκαιρο πνεύμα) και να δημιουργεί τη δική της γλώσσα.

Μετά το σχέδιο, την έρευνα και τη φωτογράφιση, η Justine περνάει αμέτρητες ώρες στην επιμέλεια μιας εικόνας. Με τον ίδιο τρόπο που ένας ζωγράφος συνεχίζει να προσθέτει και να αλλάζει πινελιές ζωγραφικής, η Justine συνεχίζει να προσθέτει και να αλλάζει ψηφιακές πινελιές μέχρι να πετύχει την ισορροπία και να ζωντανέψει ένα έργο. Μόνο τότε ένα έργο έχει τελειώσει και παίρνει πνοή.

 

 

Ιστοσελίδα: justinetjallinks.com

Instagram: justinetjallinks